Over de Cavapoo

Over de Cavapoo

Het zachte, vrolijke, slimme en sociale karakter van de Cavalier en de Poedel, een prachtige combinatie!

De Cavapoo is een intelligente en trainbare knuffelbeer. Ze zijn makkelijk opvoedbaar, snel van begrip en geschikt voor elk type baasje. Activiteit en uitdaging in de vorm van spel is wel nodig om deze viervoeter tevreden te houden.

De karakters van de Cavalier en Poedel liggen dicht bij elkaar. De Cavalier is wat rustiger en minder zenuwachtig. De Poedel is wat meer onzeker, ze hebben wat meer moeite met alleen zijn en zindelijk worden, maar zijn wel slimmeriken.

Trainen met een Cavapoo is absoluut super. Als je de moeite hebt genomen om de 1e paar weken veel tijd en aandacht te investeren om een vertrouwensrelatie op te bouwen, doen ze alles graag voor en met jou.

Vacht, kleur & formaat

Onze nestjes zijn erg divers als het aankomt op vacht, kleur en formaat. Tot nu zijn er maten geboren variërend tussen toy en dwerg, van 2,8 tot 9,6 kg. Wij kiezen voor een dwergmaat reu, maar genen vergeten niet, we weten dus niet welke maat de pups uiteindelijk zullen krijgen. Pas rond 6 weken kunnen we de verschillen iets beter voorspellen.

Ook qua vacht wordt er in elk nestje verschillende types geboren. Pups die rond de 7/8 weken nog vrij glad zijn kunnen alsnog de doodle vacht krijgen. Dit betekend dat wij jou niet met zekerheid kunnen zeggen hoe groot de pup zal worden en welke vacht het gaat krijgen.

Ze zouden hypoallergeen zijn, maar daar geloven we niet in. Allergieën zijn namelijk erg persoonlijk. Ze verharen weinig tot niet maar hebben daarentegen ook meer vachtverzorging nodig.

Er zijn 3 verschillende vachten te onderscheiden.

Fleecevacht:

  • Zachte golvende losse krullen.
  • Kan iets verharen als het niet getrimd wordt, moet geknipt worden. Afhankelijk van wat je zelf mooi vind, elke 6-8 weken.
  • Komt het meest voor bij teefjes die zelf het gen dragen.

Haarvacht:

  • Kort draderig, ruiger haar.
  • Verharen nog steeds nauwelijks, maar zijn minder trimbeurten nodig.
  • Komt af en toe voor, van teefjes die het gen dragen.

Wolvacht:

  • Gekruld als een lammetje.
  • Dubbele vacht, niet verharend. Moet elke 6 weken getrimd worden.
    Komt het meest voor bij de 2e generatiekruising F1b.
    (F1b is Cavapoo x Cavapoo, Cavapoo x Poedel of Cavapoo x Cavalier)

Alle vachten moet minstens een keer per week goed geborsteld worden.

Graag benadrukken we nogmaals dat bij onze keuze voor een combinatie geen rekenschap gehouden wordt met kleur, maat of vacht, omdat we een inschatting kunnen maken, maar nooit met zekerheid kunnen zeggen.

Wat er geboren wordt kunnen we plaatsen, we fokken niet op ‘bestelling’. Ze zijn allemaal fantastisch en het is een cadeautje dat wij ze de eerste weken van hun leven mogen verzorgen.

Gezondheid

Het belangrijkste is natuurlijk de gezondheid, bij een kruising vervallen bijna altijd de ras-typische ziektes/aandoeningen. De volgende onderzoeken zijn absoluut nodig, omdat het bij beide rassen voor komt:

  • PRA (Progressieve Retina Atrofie, blindheid op vroege leeftijd), door DNA onderzoek.
  • DM (Degeneratieve Myelopathie, een ernstige aandoening zoals ALS en MS bij de mens, door DNA onderzoek.
  • Patella Luxatie, door onderzoek bij de dierenarts

Wij doen de full breed DNA testen, voor de Cavalier, Poedel of Cavapoo/Cavapoo bij Orivet, omdat ze in Australië al heel lang Cavapoo/Cavapoo fokken en zij op meer aandoeningen testen dan hier in Nederland.

Je kunt zelf zien welke combinatie gezondheidstesten Orivet per (natu)ras doet op www.orivet.com.

Door deze DNA-testen te doen hebben we een paar jaar geleden ontdekt dat ook Degeneratieve Myelopathie een aandoening is die bij beide rassen veel voorkomt. Vergelijkbaar met A.L.S. en MS.

In Nederland nog niet erkend als probleem bij de Cavalier, terwijl wij weten dat een groot percentage drager of zelfs positief is. Heel zorgelijk dat het bij de Cavalier nog geen verplichte test is. Zeker in combinatie met de Poedel, zou dit absoluut getest moeten zijn.

Het is voor ons erg moeilijk om DNA vrije reuen te vinden, het netwerken en contacten leggen kost vele malen meer tijd dan het hebben van pups. Daarnaast moeten we de kosten van extra onderzoeken voor dek-reuen soms vragen of zelfs dragen. Garanties op gezondheid kunnen we nooit geven, maar we kunnen wel ons best doen om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen door gezonde ouderparen te kruisen.

De Cavapoo is een kruising, maar de moderne benaming is Naturas.
Alleen bij rassen krijg je een stamboom, bij een kruising niet.
Sommige fokkers en verenigingen maken ze zelf. Dit heeft totaal geen waarde en er wordt erg veel mee gesjoemeld.
Dat is één van de redenen dat wij DNA-certificaten aanvragen bij de testen. Met DNA kan niet gerommeld worden, er is altijd te herleiden wie de vader en moeder zijn omdat al onze ouderdieren een DNA profiel hebben.

Kunt u waarderen wat wij doen en wilt u graag een pup van ons? Op de Pup-info pagina kunt u lezen hoe u in aanmerking komt.